Afgedakt
4 augustus 2022 - Kololi, Gambia
Bij de school klimmem we meteen het dak op. Het computerlokaal moet nog worden afgedakt. Dit willen we zo snel mogelijk doen. Maarten vertelt dat de media weer heel veel regen voorspelt. De regen begint in de middag/avond en kan dan tot morgenmiddag duren. Dus snel aan de slag, dan kan het computerlokaal droog blijven. Uit voorzorg staat de apparatuur (computers en dergelijke) in de bibliotheek.
Even een teleurstelling: er zijn wat kinderen gisteren in de klas geslopen en hebben met de kwasten die daar nog stonden de pas geverde muur beklad. Dit in het lokaal waar we de mooie schilderingen gemaakt hebben. Gelukkig niet over de schilderingen heen, maar toch teleurstellend. We repareren het.
We maken lokalen schoon, waarbij een twintigtal leerlingen helpen. Dan gaat het sneller.
Verder metselen en storten we weer een opstapje.
Om één uur staan we klaar voor de jeeps. We gaan met de jeeps rijst rondbrengen in Madiana en daarna bij Alhagy en Yassin eten. We hebben er zin in. We gaan nog iets langer door en het lukt om het hele gebouw droog te krijgen: Het is afgedakt!!! Joepie!
De bewolking wordt steeds dreigender. En inderdaad begint het te regenen. Hard, heel hard en lang.
Helaas, maar we moeten het rijst uitdelen opnieuw uitstellen. De jeeps worden afgezegd en Alhagy komt ons met de bus halen. Met dit weer kun je geen rijst uitdelen en is de weg naar Madiana te slecht. Dit is al de derde keer dat het niet door kan gaan. Balen! Morgen nieuwe poging.
Jullie horen ons vaak schrijven over tapalapa. Dat is een klein stokbrood wat veel steviger is dan het normale stokbrood. En zo langzamerhand vinden we het ook lekkerder. Helaas kun je het niet in Nederland kopen.
Maar je kunt het wel zelf maken.
Recept volgens Alhagy en opgeschreven door Maaike:
recept voor 7 tapalapa
Benodigdheden:
1kg meel
1 theelepel zout
1 theelepel gist
Water
Stappen:
Voeg alle ingrediënten, behalve het water, bij elkaar. Meng dit goed. Voeg vervolgens water toe tot je kneedbaar deeg overhoudt.
Laat dit deeg 2 uur lang buiten de koelkast rijzen.
Maak uit dit deeg 7 bolletjes en laat deze 20 minuten buiten de koelkast liggen.
Rol de bolletjes uit met een deegroller tot stengels.
Je kan deze eventueel met geklopt ei bestrijken. (Gebeurt in Gambia niet)
Leg ze vervolgens voor ongeveer 10 minuten in de oven op 220 °C.
En geniet van je tapalapa!
Maar jullie hebben al wel veel gedaan hoor, super!
Succes met alles!
Groeten
Alvast veel plezier met jullie laatste dag in Gambia!
En tot snel Stef, Ilse, Heleen en Bert! 🌈
Liefs Anne ♥️
Hopelijk dat het nog lukt de rijst rond te brengen, maar het zit er bijna op. Alvast een goede terugreis toegewenst!
Tot zaterdag!
Wel er van die vele en harde regen en het daardoor verschuiven van de planning.
Gelukkig kunnen jullie al trots kijken naar het resultaat. En is het afdakken klaar!
Nu hopen op droog weer morgen en dan een goede terug reis.
Weer hard gewerkt met elkaar.
In Gambia dus ook nog stoute kinderen !!
Jullie allemaal weer hartelijk welkom in Hoogeveen en dan nog een poosje genieten van de vakantie .!! Groetjes Fam. Lammers.
Geniet morgen nog maar even van de laatste dag en dan zien wij er ook weer naar uit dat jullie thuiskomen. Benieuwd naar de live verhalen :)
Tot zaterdag!!